INFORMACJA PRASOWA – Zapowiedź XIII MITS – Milówka 2015

12 listopada 2015
Autor:

pikt-infoOrganizacja Pożytku Publicznego – Stowarzyszenie Integracyjne Eurobeskidy w dniach 23-29 listopada organizuje XIII Międzynarodowy Integracyjny Turniej Szachowy. W trwających tydzień zmaganiach weźmie udział ponad 100 zawodników, w przedziale wiekowym od 8 do 84 lat.

W większości są to osoby dotknięte niepełnosprawnością. Nasz turniej szachowy cieszy się ogromnym zainteresowaniem ze strony szachistów. Atrakcyjne nagrody i komfortowe warunki zakwaterowania są magnesem przyciągającym najlepszych szachistów z całej Polski. Pierwsze zgłoszenia docierały do nas już na początku roku, co spowodowało, iż w październiku byliśmy zmuszeni wpisywać kolejnych chętnych na listę rezerwową. Jak co roku zawodników gościć będzie hotel Tycjan w Milówce. Turniej jest otwarty, rozgrywany systemem szwajcarskim na dystansie 9 rund. Tempo gry to 90 minut na partię dla zawodnika oraz dodatkowo 30 sekund za każde wykonane posunięcie. Gra odbywa się na zegarach elektronicznych. Ponadto turniej wliczany jest do rankingu FIDE. Wszystkim zawodnikom życzymy sportowej rywalizacji i przypominamy o obowiązku posiadania aktualnej książeczki zdrowia, oraz ksera aktualnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, grupy KiZ. Partnerem imprezy jest ZMGE Żywiec. Zawody zostały dofinansowane ze środków PFRON. Patronat Honorowy nad turniejem sprawuje Sekretarz Stanu Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych Jarosław Duda. Regulamin i szczegółowe informacje dotyczące turnieju dostępne są na stronie www.eurobeskidy.org.pl. Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na portalu społecznościowym Facebook, oraz zapoznania się z naszą ofertą dotyczącą rehabilitacji, edukacji oraz sportu.
Witold Kania
baner XIII MSIT

szachy'14

Autor: Redakcja